FM 200 gazlı söndürme sistemleri, genel olarak söndürme sistemlerinde yer alan ve etkisi ile beraber yangınları kolay bir biçimde söndüren maddedir. Çevre dostu, renksiz, temiz ve elektrik anlamında iletkenliği olmayan bir sistemdir. Tamamen zararsızdır ve bununla birlikte hidrojen, flor ve karbondan meydana gelmektedir, FM200 gazı tamamen renksiz bir gazdır bu sebeple yangın sonrasında söndürmeden kaynaklı olarak bir renk bırakmaz. Hava iletkenliği olmaz bu sebeple yangının dağılma ihtimalini en aza indirir. Dumanın yayılmasını engeller ve yangının olası boğucu özelliğini azaltır. Çevreci grupların da savunduğu bu yangın söndürme sistemi çevreye yayıldığı zaman ozon tabakasına zarar vermez. Kimyasal bir içerik olmadığı için yangın çevresindeki insanlara da zarar vermez bu yönden oldukça avantajlıdır.
Günümüzde en fazla çıkan yangınlara bakıldığı zaman hayati bir tehlike yaratmaması için kullanılan otomatik yangın söndürme cihazlarının en kullanışlı alanlarından biri söndürme sistemleridir. Bunun yanı sıra insan hayatını tehlikeye atan bir madde değildir. Tamamen kokusuzdur ve saydam yapısı bulunur. Yangının olduğu bölgede söndürüldüğü zaman en ufak bir zarar oluşturmaz. FM200 gazlı söndürme sistemleri nedir bakıldığı zaman,
FM200 gazlı söndürme sistemleri özellikleri bakıldığı zaman renksiz ve kokusuz özelliklere sahiptir. Bununla birlikte kısa süre içerisinde yangına müdahale edilmesi ile bilinmektedir. Ateşleme sistemi otomatik olarak olaya müdahale eder ve yaklaşık 8 ila 60 saniyede yangını söndürebilmektedir. Yangın söndürme sistemlerinin en önemli özelliklerinden biri yanıcı yüzeyde ve farklı ekipmanlarda kalıcı hasar bırakmamasıdır.
Su köpük veya kimyasal toz ile uygulanan yangın söndürme sistemlerinde yangına müdahalede fiziksel açıdan ciddi hasar sağlar bu sebeple FM 200 fazı ile müdahale sağlanan alanlarda yangının bitmesi sonrasında herhangi bir temizliğe ihtiyaç duyulmaz ve elektrikli cihazların bulunduğu alanlarda da bir sorun teşkil etmez.
FM200 gazlı söndürme sistemi, tüp içerisinde sıvı halde korunan bu sistemde püskürtülen yangını engeller. Kimyasal olarak bilinen bu gaz aslında yangını fiziksel olarak engeller ve yangının üstünü örter. Bir örtü gibi yangını sarar ve böylece söndürülmektedir. Yangının üstünü örten ve buzul niteliğinde köpürtülmüş gaz olarak kullanılan bu madde yangını boğar ve söndürür. Gazlı söndürme sistemleri nasıl kullanılır bakıldığı zaman,
Herhangi bir maddenin oksijen ve ısı ile birleşmesi sonucu oluşan yanma olayına yangın adı verilir. Yangınlar doğal sebepler ile olabileceği gibi, dalgınlık ve ihmalkarlık nedeniyle de oluşabilmektedir. Yanma reaksiyonu sonucunda oluşan yangınlar, arkalarında can ve mal kaybının yanı sıra çevreye de büyük hasarlar bırakmaktadırlar. Bir yangının oluşması için üç ana faktörün birleşmesi gerekir. Yüksek derece ısı, oksijen ve yanıcı madde bu üç ana faktörü oluşturur. Yanıcı madde bazen bir perde olabilirken bazen de bir ağaç yaprağı olabilir.
Ayrıca alınan sistemlerdeki vanaların uluslararası geçerlilikte olmasına dikkat edilmelidir. Gazlı yangın söndürme sistemlerinin bakımlarında yapılan rutin ise kontroller şunlardır:
Panellerin düzenleme ve denetim kontrolleri yapılır,
Panel modüllerinin bağlantı kontrolleri yapılır,
Yangın detektörleri temizlenir,
Voltaj ve akü kontrolleri yapılır,
Sistem ile sirenin bağlantı ve ikaz kontrolleri yapılır,
Yangın algılama hattı kontrolü yapılır.
Bakım esnasında kontrolleri yapılan tüm özellikler test edilir. Test sonrasında sıkıntı oluşmazsa bakım bitirilir ve sistem kullanım hazır hale bırakılır. Düzenli ve zamanında kontrol yaptırmak oluşabilecek tehlikelere karşı oldukça önemlidir. Çünkü bakımlar sırasında paneller ve detektörlerin görevlerini doğru yapıp yapmadığı test edilir.